DILARANG PINDAH HAIWAN ELAK SEBAR PENYAKIT FMD

mouth_thumb

JOHOR BAHARU, 21 Jun – Penternak di negeri ini diminta menghentikan segala pergerakan ternakan memasuki atau memindahkan ternakan keluar dari daerah Mersing dan negeri Pahang bagi mengelakkan penyebaran penyakit kaki dan mulut (FMD) mulai 12 Jun lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Johor Ismail Mohamed berkata ini berikutan penemuan kes terbaru melibatkan haiwan ternakan dua penternak di Endau, Mersing dan seorang penternak di Triang, Pahang.

“Kita keluarkan arahan ini sebagai langkah kawalan perebakan penyakit FMD. Walaupun kita kesan kes terbaru di Mersing, tetapi arahan ini kita kuatkuasakan di semua daerah,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini. Buat masa ini, ternakan yang dikesan mempunyai penyakit FMD, masih dirawat.

Ismail berkata demikian ketika mengulas mengenai penyebaran surat larangan serta merta aktiviti pemindahan ternakan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri bertarikh 12 Jun di media sosial dan aplikasi WhatsApp. Beliau berkata sebarang pergerakan ternakan dalam negeri ini sepatutnya perlu diuji untuk penyakit FMD dan perlu mendapat permit daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri bagi mengelakkan penyakit itu daripada merebak.

Sebaliknya, peniaga atau penternak bertindak menggunakan permit lain dan tidak mengikut prosedur Jabatan Veterinar negeri, kata Ismail.

“Proses pemindahan lembu melibatkan negeri misalnya perlu mendapatkan kebenaran dari jabatan dan elakkan melakukan sebarang pemindahan secara tidak sah,” katanya. Selain itu, beliau turut mengingatkan penternak agar mendapatkan nasihat Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri jika didapati ada ternakan yang dilihat tidak sihat.

BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s