KADAR SEWA TAPAK KHEMAH DI MASJID INDIA HANYA RM1,000 – TIM. MENTERI

Mal (25)

KUALA LUMPUR, 21 Jun – Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak pernah mengenakan bayaran yang melebihi kadar yang ditetapkan bagi menyewa tapak perniagaan di kawasan Masjid India di ibu negara.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Senator Datuk Dr Loga Bala Mohan berkata kadar sewa yang dikenakan tidak melebihi daripada RM1,000.

“Sekiranya ada bukti yang menunjukkan sewa melebihi daripada jumlah yang ditetapkan, pihak DBKL akan mengambil tindakan yang sewajarnya,” katanya menjawab pertanyaan Senator Datuk Seri Syed Ibrahim Kader yang menyatakan kadar sewa tapak khemah di kawasan berkenaan mencecah RM10,000.

Mengenai pengeluaran lesen perniagaan untuk Bazar Ramadan, beliau berkata ia adalah berdasarkan syarat permohonan yang telah ditetapkan termasuk menggunakan sistem pendaftaran e-Lesen bagi mengesan dan mengawal permohonan secara berulang serta permohonan yang telah disenarai hitam.

Ketika di temui di lobi Parlimen kemudiannya, Loga berkata kementerian itu juga akan menyenaraihitamkan pemohon tapak bazar Ramadan yang didapati menjual tapak yang diperolehi kepada pihak ketiga. Beliau berkata operasi penguatkuasaan oleh DBKL sentiasa dilakukan di semua bazar Ramadan.

BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s