522 INDIVIDU INGKAR PKPP DITAHAN, MAJORITI TERLIBAT AKTIVITI KELAB MALAM

Ismail Sabri: 522 arrested over more than a few RMCO violations the day  past with 180 remanded | Malaysia ā€“ VeerNews

KUALA LUMPUR: Ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), seramai 522 individu ditahan dengan 342 daripadanya dikompaun, manakala 180 direman semalam.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, seramai 363 individu terlibat dalam aktiviti pub atau kelab malam, 81 orang tidak mengamalkan penjarakan fizikal, dan 36 individu tidak memakai pelitup muka.

Menurutnya, 17 individu keluar dari rumah tanpa alasan yang munasabah di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

ā€œ12 individu pula gagal menyediakan peralatan atau rekod butiran diri, lima didapati menjalankan operasi premis tanpa kebenaran, tujuh tangkapan warga asing tanpa dokumen perjalanan diri dan seorang didapati keluar dari kawasan PKPD tanpa alasan kukuh,ā€ katanya.

Sementara itu Ismail Sabri menambah, seramai 31,227 individu telah pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan ditempatkan di 68 hotel serta lapan premis termasuk Institut Latihan Awam (ILA) serta Institusi Pengajian Swasta, sejak 24 Julai hingga semalam.

Daripada jumlah tersebut, 22,483 individu telah dibenarkan pulang, 8,673 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib, dan 71 individu dihantar ke hospital untuk rawatan– AlHijrah Online

Leave a Reply