BALU MANGSA MAUT DILANGGAR PEMABUK TUNTUT PEMBELAAN

Oleh Hanisa Hasanuddin

BUKIT ANTARABANGSA: Balu kepada Allahyarham Mohamed Zaili Mohamed, lelaki yang maut dilanggar pemandu mabuk kini hilang tempat bergantung dan satu-satunya penyokong kuat dalam hidupnya.

Zahlawati Zahlan, 47, tidak menduga dengan sekelip mata dia menjadi ibu tunggal kepada empat anaknya selepas pemergian suami yang dirempuh pemandu mabuk di Lebuhraya Iskandar menuju ke ibu negara dua hari lalu.

Zahlawati berkata sebelum ini suaminya banyak membantu menguruskan perniagaannya, namun kini beliau perlu kuat untuk mencari wang bersendirian demi anak-anaknya.

“Suami saya (arwah) tidak bekerja. Kami hanya kerja sendiri sebagai katering dan hanya itu pendapatan kami sekeluarga tetapi semua sudah berubah selepas suami meninggal dunia.

“Saya perlu mencari kaedah terbaru mungkin mengupah seseorang untuk menjadi penghantar makanan bagi meneruskan kelangsungan saya dan anak-anak yang masih kecil”, katanya ketika ditemui AlHijrah Online di kediamannya di Apartment Rivedale, Bukit Antarabangsa tengah hari tadi.

Zahlawati memaklumkan beliau telah menfailkan saman untuk pelaku bagi menuntut hak pembelaan yang adil buat arwah suaminya.

“Sebelum ini, saya hanya lihat kes maut disebabkan oleh pemandu mabuk, namun kes diam selepas pesalah diikat jamin, tiada pembelaan.

“Jadi sekarang saya terpaksa mengambil peguam untuk menuntut hak pembelaan yang adil buat arwah,” katanya.

Dalam kejadian jam 1.30 pagi itu, mangsa disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian akibat cedera parah di kepala.

Akibat rempuhan, mangsa tercampak ke bahu jalan dan motosikalnya diseret sejauh kira-kira dua kilometer. — AlHijrah Online

One comment

  • NOOR AZRE BIN GHAZALI

    Pihak media arus perdana harus paparkan semua kes mabuk yg mengakibatkan kematian. Dengan segala data dan maklumat berterusan akan menjadi “kick off” untuk kerajaan ambil serious mengenai issue pembekuan permohonan lesen penjualan dan seterusnya tarik balik lesen lesen sedia ada dalam tempoh 5 tahun akan datang .. Kalau kita tidak menjadi mangsa (isteri hilang suami dan anak hilang tempat bergantung), maka selagi itu kita tidak layak untuk memperjuangkan business berlandaskan arak. Persoalannya apakah Malaysia akan kehilangan punca pendapatan “tax” itu lebih penting dari persoalan moral dan agama ?. Rakyat yang patut buat keputusan sepertimana rakyat yang memilih para pemimpin setiap PRU. Arak tidak pernah beri manfaat kepada mana mana agama dan kaum (yg tak beragama). Arak itu jelas membinasakan dan kerajaan tidak perlu memberi sebarang “kelonggaran? dalam issue ini. Setiap perubahan kearah kebaikan mengatasi segala alasan yang tidak relevant. Ini hak rakyat untuk menentukan kebajikan. Mana mana MP dan ADUN yang tidak bersetuju yang jelas mendokong “keperluan” minoriti perlu akur terhadap hak majoriti selaras dengan konsep demokrasi. TSMY sebagai PM yang cukup popular dengan imej Islam dan doa beliau yang selalu ke udara tentunya bertentangan dengan lesen lesen arak sedia ada dan lesen jualan juga permit import arak di Malaysia. Satu hari nanti para pemimpin Islam akan perlu menjawab di hadapan Allah swt .. mengapa arak diberi lesen ketika mereka berkuasa sebagai pemimpin. Wallahualam.

Leave a Reply