PRN SABAH ANTARA PUNCA PENINGKATAN KES COVID-19 – PM

Ihsan RTM- Perutusan Khas Perdana Menteri.

KUALA LUMPUR: Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah dilihat menjadi antara penyumbang peningkatan mendadak kes COVID-19.

Perkara tersebut dimaklumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Saya akui kempen PRN Sabah menjadi punca peningkatan kes COVID-19.

“PRN Sabah terpaksa diadakan kerana Tuan Yang Terutama (TYT) Tun Juhar Mahiruddin membubarkan Dewan Undangan Negeri Sabah pada 30 Julai lalu.

“Ini sesuatu yang tidak dapat dielakkan kerana tertakluk dalam perlembagaan. Pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari daripada pembubaran DUN,” katanya dalam Perutusan Khas Situasi Semasa COVID-19 petang tadi.

Muhyiddin juga memaklumkan beliau sendiri melihat Prosedur Operasi Standard (SOP) COVID-19 kurang dipatuhi sewaktu tempoh berkempen ketika PRN Sabah.

“Ketika saya turun berkempen di banyak tempat saya lihat SOP penjarakan sosial kurang dipatuhi walaupun pakai pelitup muka tapi duduk dalam jarak dekat dalam keadaan sesak,” katanya.

Tambah beliau laporan individu yang dijangkiti ketika berada di Sabah adalah sesuatu yang amat mendukacitakan.

Selain PRN, peningkatan kes COVID-19 di Sabah juga katanya berpunca daripada pendatang tanpa izin dari negara jiran.

“Mereka ini sebahagiannya positif COVID-19. Apabila ditahan di pusat tahanan, mereka menjangkiti tahanan lain.

“Virus ini juga telah menjangkiti kakitangan pusat tahanan, ahli keluarga mereka dan komuniti setempat,” katanya.

Muhyiddin memaklumkan kerajaan telah mengambil beberapa langkah untuk menghalang wabak berkenaan menular ke tempat lain.

“Tindakan awal kerajaan ialah mempertingkatkan kawalan sempadan di negeri Sabah dengan menambah jumlah anggota keselamatan yang bertugas dan mengatur gerak aset-aset seperti kapal dan bot peronda untuk mengawal sempadan perairan negara.

“Beberapa daerah di Sabah dan Kedah juga telah diisytiharkan kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Secara Bersasar atau Targeted Enhanced Movement Control Order untuk menghalang wabak ini daripada menular ke tempat-tempat lain,” katanya.

Dalam pada itu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini memaklumkan 691 kes baharu dilaporkan menjadikan ia jumlah kes harian tertinggi setakat ini.

Daripada 691 kes baharu, Sabah dan Kedah kekal catat kes tiga angka dengan masing-masing 219 dan 394 kes. — AlHijrah Online / Zaim Zamani

Leave a Reply