RAMPASAN TANAH DI PALESTIN AKAN MENGUNDANG ‘BENCANA’

TEBING BARAT: Tindakan Israel merampas tanah milik Palestin selepas menceroboh secara haram di Tebing Barat adalah menyalahi undang-undang dan boleh membawa kesan buruk dan bencana.

Ketua Hak Asasi Manusia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Michelle Bachelet menggesa Perdana Menteri Isreal, Benjamin Netanyahu, menghentikan rampasan tanah di Tebing Barat dan Lembah Jordan.

Bachelet berkata rampasan tanah itu adalah tidak sah meskipun jika ia hanya lima peratus.

Beliau turut mendesak Israel untuk mendengar nasihat mantan pegawai kanan dan jeneralnya sendiri, serta banyak suara di seluruh dunia yang menggesa supaya tindakan itu tidak diteruskan.

Kecaman antarabangsa terhadap tindakan Israel makin meningkat berikutan negara Yahudi itu cuba melaksanakan langkah pertama dalam pelan damai Asia Barat yang dicadangkan Amerika Syarikat (AS).

Usul yang dicadang Presiden AS, Donald Trump itu membuka jalan untuk merampas bahagian penting di Tebing Barat dan ia ditolak rakyat Palestin.

Bachelet turut mendesak Israel untuk berubah hati dan memberi amaran bahawa kesan akibat rampasan itu akan kekal selama beberapa dekad dan amat memudaratkan Israel serta rakyat Palestin. — AlHijrah Online

Leave a Reply