Site icon ALHIJRAH ONLINE

SEJARAH TERCIPTA: TAWAF QUDUM IBADAH HAJI AMAL PENJARAKAN SOSIAL

Ihsan: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi

ARAB SAUDI: Kemuncak haji bermula hari ini. Jemaah di tanah suci mula melaksanakan tawaf qudum, atau tawaf permulaan sebagai ibadah awal rukun islam kelima itu.

Uniknya, jemaah haji terpilih dari seluruh dunia yang menetap di Arab Saudi melaksanakan tawaf dengan pematuhan penjarakan sosial ketika mengelilingi Kaabah sebanyak tujuh kali.

Ihsan: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi
Ihsan: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi

Ibadah tawaf itu dilakukan dengan pengekalan jarak sosial dua meter antara satu sama lain. Ini disifatkan sejarah baharu dalam ibadah haji apabila tawaf dilaksanakan dengan protokol kesihatan yang amat jarang sekali diamalkan sebelum ini.

Menurut wakil media Arab Saudi yang berkomunikasi bersama AlHijrah Online hari ini, tawaf qudum para jemaah berjalan lancar dan sempurna.

Menyusul selepas ibadah tawaf itu, jemaah mula berangkat ke Mina dari Masjidil Haram. Kesemua jemaah akan menetap di Mina Tower, sebuah lokasi penginapan yang telah disanitasi sebaik mungkin.

Jemaah dituntut mematuhi setiap prosedur operasi standard (SOP) asas seperti penjarakan sosial di setiap lokasi di mana mereka dibawa.

Ihsan: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi

Di Mina Tower juga, setiap jemaah tinggal sendirian di bilik masing-masing, dan tidak dibenarkan keluar bertemu jemaah lain, sebagai langkah mengawal ancaman virus korona.

Difahamkan, lewat malam hari ini waktu Mina, semua Jemaah akan mula berangkat ke Arafah untuk menjalani ibadah wukuf. – AlHijrah Online / Ardi Herman Mohd Mardzi