COVID-19: TV ALHIJRAH LANCAR RM7.65 JUTA PAKEJ STIMULUS IKLAN PERCUMA UNTUK IKS TERJEJAS

KUALA LUMPUR: AlHijrah Media Corporation hari ini melancarkan Pakej Stimulus Industri Kecil dan Sederhana (PSIKS-TVAH) bernilai RM7.65 juta dalam bentuk ruang siaran percuma kepada IKS terjejas akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Melalui pakej stimulus TV AlHijrah itu, sekurang-kurangnya 300 IKS terjejas akan diberikan ruang pengiklanan dan hebahan percuma di platform TV AlHijrah melalui slot khas PSIKS-TVAH, termasuk di medium digital, bermula esok selama tiga bulan.

Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Harris berkata pakej stimulus itu digerakkan di bawah inisiatif #MusaadadCOVID-19 yang digerakkan agensi-agensi di bawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri bagi menunjukkan solidariti kepada kelompok terjejas, khususnya IKS.

Katanya, ia juga sebagai menyahut seruan Perdana Menteri supaya syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk membantu kelompok yang terjejas akibat pelaksanaan PKP bagi membantu mengekang penularan COVID-19.

“Kita tahu impak PKP (COVID-19) kepada IKS. Jika kita tidak bantu, mereka takkan mampu menjana ekonomi kepada semua pihak, termasuk penyiaran. Ia akan ada kesan domino effect.

“Kalau kita tak bantu IKS jana ekonomi, kita akan lihat permasalahan ekonomi lebih besar impak kepada peluang pekerjaan dan ekonomi (secara umumnya).

“Inilah masa untuk kita beri kembali kepada IKS supaya mereka boleh bangun semula,” kata Namanzee ketika mengumumkan inisiatif PSIKS-TVAH dalam siaran program Analisis khas dihoskan Syafinaz Yunus di TV AlHijrah di sini pagi ini.

Melalui inisiatif pakej stimulus ini, ruang pengiklanan percuma akan diberikan kepada IKS menerusi program bual bicara pagi, Assalamualaikum , setiap hari selama tiga bulan.

“Anggaran nilai siaran kempen yang berlangsung sehingga awal Jun 2020 ini berjumlah RM7.65 juta. Ini bermaksud setiap usahawan IKS diberikan slot percuma bernilai RM30,000 setiap seorang,” kata Namanzee.

Setiap hari tiga usahawan IKS akan dipaparkan di dua platform promosi TV AlHijrah iaitu Assalam Biz menerusi Skype dan platform online di Facebook TV AlHijrah.

“Industri terkesan boleh dapatkan airtime secara percuma. Kita akan beri sokongan hebahan di televisyen dan digital untuk bantu,” kata Namanzee mengalu-alukan kerjasama rakan strategik dalam menjayakan pakej stimulus ini.

Setakat ini, dua rakan strategik tampil bersama-sama TV AlHijrah untuk membantu IKS terjejas iaitu platform penjualan digital, Slurp! dan platform khidmat penghantaran, Helpy.

Usahawan berminat untuk mendapatkan pengiklanan percuma melalui PSIKS-TVAH boleh mendaftar di http://tiny.cc/PakejStimulus atau melayari sesawang http://www.tvalhijrah.com.

Setakat ini, Malaysia merekodkan 3,116 kes jangkitan wabak COVID-19 dengan 50 maut. Daripada jumlah itu, 105 kes dirawat di ICU dengan 54 pesakit memerlukan bantuan pernafasan.

Kerajaan menguatkuasakan PKP bermula 18 Mac hingga 14 April depan bagi membendung penularan wabak COVID-19 yang secara langsung menjejaskan ekonomi rakyat dan negara, termasuk IKS. – AlHijrah Online/ Syed Azwan Syed Ali

2 comments

Leave a Reply