WANITA BUNUH KUCING BUNTING DIREMAN EMPAT HARI

BUKIT MERTAJAM: Seorang wanita yang didakwa membunuh seekor kucing yang sedang bunting di kawasan perumahan di Jalan Pintas Kaloi, Seberang Jaya, Pulau Pinang kelmarin direman selama empat hari oleh Mahkamah Majistret Bukit Mertajam.

Hakim Ahzal Fariz Ahmad Khairuddin membenarkan permohonan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) untuk menahan reman suspek bagi membantu siasatan mengikut Akta Kebajikan Haiwan 2015.

Suspek yang berusia 51 tahun dilaporkan memukul dua ekor kucing dengan menggunakan sebatang besi sehingga salah seekor kucing yang sedang bunting mati.

Laporan lain mengatakan seekor lagi kucing mengalami kecederaan pada bahagian mulut.

Kejadian tersebut disedari seorang juruteknik lelaki, 30, yang kemudian membuat laporan polis termasuk melaporkannya kepada pihak JPV untuk tindakan lanjut.

Suspek wanita yang bekerja sebagai broker itu dikatakan berang terhadap dua kucing berkenaan yang membuang najis di hadapan rumahnya.

Sementara itu, Pegawai Penyiasat JPV, Azhar Ahmad, berkata siasatan pihaknya mendapati dua kucing itu adalah kucing terbiar dan berkeliaran di kawasan itu.

Setelah menerima laporan berhubung kejadian, pihaknya telah pergi ke rumah suspek untuk menjalankan siasatan termasuk membuat rampasan pakaian serta besi yang dipercayai digunakan dalam kejadian itu.

Katanya, bangkai kucing yang mati telah dihantar ke makmal veterinar untuk proses bedah siasat.

Manakala seekor lagi kucing yang cedera kini masih menerima rawatan berikutan mukanya bengkak dan mengalami kesukaran untuk makan.—AlHijrah Online

Leave a Reply