JAKIM YAKIN TAN SRI ZAHARAH MAMPU GALAS TANGGUNGJAWAB

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yakin Tan Sri Zaharah Ibrahim yang baru dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perundangan Islam Kebangsaan, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) mampu menggalas tanggungjawabnya dengan baik.

Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata, JAKIM menaruh keyakinan beliau akan dapat memimpin Jawatankuasa Perundangan Islam Kebangsaan untuk mencapai matlamat penubuhannya.

“JAKIM amat berbesar hati dan mengalu-alukan pelantikan beliau.

“Tan Sri Zaharah mempunyai pengalaman luas dan kredibiliti dalam bidang kehakiman,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mesyuarat Majlis Raja Raja Kali Ke-259 yang telah diadakan pada 30 Jun 2022 telah berkenan untuk menaik taraf Jawatankuasa Teknikal Undang Syarak dan Sivil MKI kepada Jawatankuasa Perundangan Islam Kebangsaan MKI.

Ia akan dipengerusikan Zaharah berkuatkuasa mulai 30 Jun 2022 sehingga 29 Jun 2024 dan watikah pelantikan beliau telah disempurnakan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj selaku Pengerusi MKI pada Rabu, 17 Ogos 2022.

Hakimah dalam pada itu mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada mantan Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Undang-Undang Syarak dan Sivil MKI sejak 7 Jun 1999, Tan Sri Sheikh Ghazali bin Abdul Rahman. – AlHijrah Online

Leave a Reply