AGAMAWAN PERLU GUNA MEDIA SOSIAL SEBAR AJARAN ISLAM – MOHD NA’IM

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar (tiga, kanan) menunjukkan buku “Irsyad Hukum” karangan Tan Sri Harussan ketika melawat galeri pameran selepas merasmikan Seminar Antarabangsa Pemikiran Tan Sri Harussani di Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) hari ini. – Bernama

KUALA KANGSAR: Golongan agamawan atau pendakwah perlu menjadikan media sosial sebagai medium menyebarkan ajaran Islam terutamanya kepada golongan muda di negara ini.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata golongan muda terutamanya generasi Z lebih mudah menerima sesuatu ilmu pengetahuan atau ajaran yang disampaikan menerusi media sosial berbanding menggunakan kaedah konvensional.

“Kalau golongan agamawan tidak mengambil pendekatan mempelajari perkembangan media sosial yang kini begitu cepat bergerak, kita akan ketinggalan.

“Anak-anak muda mereka ini terbiasa dengan teknik menerima apa sahaja dan mudah terpengaruh yang disampaikan melalui media sosial sebagai contoh TikTok,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Seminar Antarabangsa Pemikiran Mufti Harussani di Dewan Serbaguna Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) di sini hari ini.

Katanya media sosial boleh digunakan oleh agamawan untuk memberi penjelasan mengenai sesuatu isu berkaitan hal agama Islam yang berbangkit kepada masyarakat.

Sementara itu, Mohd Nai’m berkata pihaknya menyambut baik penganjuran seminar tersebut sebagai medium memperkasa institusi kefatwaan di negara ini.

Beliau berkata sumbangan dan pemikiran Harussani yang mencakupi antaranya bidang kehakiman, pendidikan, perbankan Islam dan akidah, sangat signifikan dalam membimbing umat serta menjawab kemusykilan agama.

“Semua kertas kerja yang dibentangkan dalam seminar ini akan dibukukan sebagai prosiding supaya menjadi satu karya yang boleh dijadikan rujukan dan dibaca generasi semasa dan akan datang,” katanya.

Seminar anjuran USAS yang berlangsung selama dua hari hingga Rabu itu, membentangkan 24 kertas kerja hasil penyelidikan terhadap pemikiran Harussani, selain turut mempamerkan pelbagai dokumen, buku, ‘momento’ dan barangan peribadi beliau.

Harussani merupakan Mufti Perak paling lama berkhidmat iaitu selama 36 tahun sejak 1985 sebelum beliau meninggal dunia pada 30 Mei 2021.

Turut hadir pada seminar itu Mufti Perak Datuk Wan Zahidi Wan Teh serta Naib Canselor USAS Prof Datuk Dr Wan Sabri Wan Yusuf. — AlHijrah Online

Leave a Reply