ARAB SAUDI KUATKUASA VISA PELANCONG HARI INI

ISTANBUL: Arab Saudi menguatkuasakan visa pelancongan baharu kepada pelawat asing daripada 49 negara berkuatkuasa hari ini.

Anadolu Agency yang memetik laporan akhbar tempatan, Okaz, semalam berkata, Suruhanjaya Pelancongan Arab Saudi mula melatih petugasnya mengeluarkan visa baharu itu.

Untuk permulaan, visa pelancong itu hanya dikeluarkan kepada negara terbabit, termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Malaysia, China dan Singapura.

“Visa pelancong akan dikeluarkan tanpa mengira agama pemohon dan tempoh sah laku sehingga 90 hari,” kata laporan itu yang turut menjelaskan visa terbabit tidak akan dikeluarkan bagi pemohon bukan Islam yang merancang ke Makkah dan Madinah.

Pengerusi Suruhanjaya Pelancongan dan Warisan Nasional Arab Saudi, Ahmad Al-Khateeb memberitahu Bloomberg yang Arab Saudi akan melonggarkan sedikit undang-undang pemakaian bagi wanita asing, bagaimanapun menegaskan pihak terbabit akan diarahkan berpakaian sopan.

“Membuka pintu Arab Saudi kepada pelancongan adalah batu loncatan baharu bagi implementasi Visi 2030 Putera Mahkota Mohammed Bin Salman dengan mempelbagaikan sumber ekonomi dan mengurangkan kebergantungan kepada sumber minyak,” kata Al-Khateeb.

Arab Saudi dilaporkan mengembangkan sumber ekonomi dengan memulakan sumber pelancongan baharu dengan sasaran menarik pelawat asing sejajar dengan nilai hospitaliti dan warisannya . – Terjemahan AlHijrah Online

One comment

Leave a Reply