ARAB SAUDI MINTA UMAT ISLAM TANGGUHKAN HAJI

KUALA LUMPUR: Kebimbangan ramai menjadi kenyataan hari ini apabila Arab Saudi meminta umat Islam seluruh dunia bersabar dan menangguhkan rancangan menunaikan haji dan umrah di sebalik ketidaktentuan pandemik koronavirus.

Perkara itu dinyatakan Menteri Haji dan Umrah Arab Saudi, Dr Mohammad Saleh bin Taher Benten kepada stesen televisyen al-Ekhbariyah malam semalam.

Dr Mohammad Saleh berkata Arab Saudi bersedia menerima jemaah umrah dan haji pada bila-bila masa, bagaimanapun keutamaan ketika ini adalah memastikan keselamatan setiap individu.

“Arab Saudi ketika ini menjaga 1,200 jemaah yang tidak dapat pulang ke negara mereka. Kami juga memulangkan bayaran visa umrah kepada mereka yang tidak dapat mengerjakan umrah,” katanya kepada stesen televisyen itu dipetik Al Arabiya.

Sehingga semalam, sebanyak 1,563 kes jangkitan COVID-19 direkodkan di Arab Saudi dengan pertambahan 110 kes baharu.

Manakala 10 individu dilaporkan maut akibat wabak COVID-19 di Arab Saudi, demikian menurut data worldometers.

Arab Saudi sebelum ini menggantung kemasukan jemaah umrah ke Makkah dan Madinah bagi membendung penularan wabak COVID-19.

Penjaga dua masjid suci umat Islam itu turut melarang semua pihak daripada melawat Makkah untuk mengerjakan umrah atau melawat masjid nabi di Madinah.

Ibadat haji adalah Rukun Islam kelima, yang mana wajib ditunaikan sekali seumur hidup bagi umat Islam yang memenuhi syarat dan berkemampuan.

Perkembangan ini dijangka memberi impak yang serius kepada pengendali haji dan umrah di seluruh dunia, termasuk lebih 600 syarikat pengembaraan Malaysia yang bernaung di bawah BUMITRA (Persatuan Syarikat Pengendalian Pelancongan Bumiputera). – AlHijrah Online/ Syed Azwan Syed Ali

Leave a Reply