Connect with us

ALHIJRAH ONLINE

BOLEH KE LUAR NEGARA TANPA #MYTRAVELPASS BERKUAT KUASA ESOK – PM

DALAM NEGARA

BOLEH KE LUAR NEGARA TANPA #MYTRAVELPASS BERKUAT KUASA ESOK – PM

Sumber Gambar: AFP

PUTRAJAYA: Rakyat Malaysia yang lengkap divaksinasi dibenarkan melakukan perjalanan ke luar negara tanpa perlu mendapatkan #MyTravelPass Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), berkuat kuasa 11 Oktober (Isnin).

Bagaimanapun, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pengembara masih perlu menjalani kuarantin wajib sebaik pulang ke tanah air.

“Pemansuhan tersebut adalah untuk menghubungkan ahli keluarga dan pasangan yang terpisah, rakyat Malaysia yang ke luar negara bagi tujuan bekerja dan mereka yang menjalankan urusan perniagaan.

“Bagaimanapun, kebenaran ini tertakluk kepada individu yang lengkap divaksin,” katanya dalam sidang media khas, hari ini.

Sementara itu, Ismail Sabri memaklumkan mereka yang masih belum divaksin untuk segera mengambil vaksinasi COVID-19 untuk menikmati kelonggaran-kelonggaran yang telah diberikan bergantung kepada syarat lengkap vaksinasi.

Jelasnya, pengambilan vaksin dapat mengurangkan risiko jangkitan, mencegah daripada mendapat jangkitan yang lebih teruk, mengurangkan risiko kematian akibat COVID-19 serta mengurangkan beban sistem kesihatan.—AlHijrah Online


Discover more from ALHIJRAH ONLINE

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in DALAM NEGARA

To Top

Discover more from ALHIJRAH ONLINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading