IMAM MAUT, JEMAAH CEDERA DILANGGAR KERETA

KUALA LUMPUR: Seorang imam di Surau Al Hidayah Taman Bukit Kajang, Kajang, maut sementara seorang jemaah cedera selepas dilanggar kereta yang dipandu imam pertama surau itu, pagi semalam.

Difahamkan imam pertama berusia 76 tahun itu tertekan pedal minyak lalu melanggar imam kedua, Hatim Arshah, 78, serta seorang lagi jemaah yang berada di perkarangan surau tersebut selepas selesai menunaikan solat Subuh.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Selangor, Supt Azman Shari’at berkata, dalam kejadian berlaku kira-kira jam 6.30 pagi iman pertama yang memandu kereta Perodua Myvi ingin mengundurkan kenderaannya dari lot parkir surau sebelum terlanggar sedikit bahagian belakang kenderaan lain.

“Imam tersebut panik lalu menggerakkan kenderaan ke depan sehingga hilang kawalan dan melanggar dua mangsa yang juga pejalan kaki di perkarangan surau.

“Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian dan seorang lagi jemaah yang patah lutut kanan dan pergelangan kaki kiri dikejarkan ke hospital dengan ambulans,” katanya.

Menurut Azman, siasatan masih diteruskan dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Beliau menasihatkan orang ramai untuk peka dan berhati-hati ketika memandu sementara melakukan pemeriksaan kesihatan bagi pemandu berusia demi memastikan kesesuaian untuk memandu.—AlHijrah Online

Leave a Reply