JANGAN LAKUKAN PEMBAKARAN TERBUKA

Gambar ARKIB.

MELAKA: Jabatan Alam Sekitar (JAS) Melaka menasihatkan penduduk Melaka agar tidak memburukkan situasi jerebu yang melanda negeri dengan melakukan pembakaran terbuka sepanjang musim jerebu ini.

Pengarahnya Rosli Mustafa berkata ia susulan Melaka mencatat Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat pada pukul 1 pagi tadi, dengan Bukit Rambai paling terjejas diikuti Bandaraya Melaka.

“Dalam masa yang sama JAS Melaka akan melakukan rondaan mencegah pembakaran terbuka. Kita juga telah membuat kawalan ke atas pencemaran udara dan akan terus menjalankan kawalan itu sehingga situasi pulih.

“Kedua-dua ini penting dalam usaha kita mengawal pencemaran dari punca tempatan dan untuk itu,  kita mohon semua untuk tidak melakukan pembakaran pada ketika ini,” katanya kepada pemberita.

Rosli juga berkata pihaknya juga percaya punca jerebu yang melanda kini dipengaruhi oleh faktor rentas sempadan. 

“Bagaimanapun kita akan terus memantau status jerebu ini di seluruh Melaka bagi memastikan ia dapat dikawal dan ditangani sebaiknya,” katanya.

Terdahulu Bernama melaporkan lima kawasan mencatat bacaan IPU pada paras tidak sihat setakat 9 pagi ini, dengan Bukit Rambai di Melaka merupakan kawasan paling terjejas dengan bacaan IPU 153.

Menurut laman web Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS) kendalian Jabatan Alam Sekitar (JAS), kawasan yang mencatat IPU melebihi 100 ialah Bandaraya Melaka (146), Port Dickson (109) di Negeri Sembilan dan Batu Pahat (134) serta Tangkak (116) di Johor.–AlHijrah Online

Leave a Reply