KEMPEN BELI BARANGAN MALAYSIA BANTU WUJUDKAN PEKERJAAN BAHARU

KUALA LUMPUR: Inisiatif Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM) yang digerakkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bukan sahaja membantu memulihkan ekonomi domestik, tetapi turut menyumbang kewujudan pekerjaan baharu.

Penolong Pengarah Kanan Bahagian Pembangunan Perniagaan (KPDNHEP) Redzuan Jaris berkata, sambutan mengalakkan terhadap barangan tempatan akan membantu kelangsunagan peniaga yang seterusnya mampu untuk menggaji pekerja tambahan.

“Apabila ada permintaan maka akan wujud penawaran. Hal ini akan menjana ekonomi atau pendapatan usahawan-usahawan di luar sana.

“Maka bila pendapatan itu meningkat saat sukar ini, pekerjaan sedia ada itu dapat dikekalkan malah akan mewujudkan pekerjaan baru untuk orang lain di luar sana,” katanya.

Tambah beliau pemulihan ekonomi tempatan yang memberangsangkan antara bukti orang ramai mula sedar tentang kepentingan membeli barangan buatan Malaysia.

Setakat suku ketiga tahun inI, KPDNHEP turut merekodkan peningkatan jualan barangan tempatan sebanyak 485.31 peratus menerusi platform jualan secara dalam talian.

Lima lagi kategori seperti pasar raya, kedai serbaneka dan stesen minyak juga menunjukkan peningkatan peratusan jualan barangan tempatan yang ketara. — AlHijrah Online

Leave a Reply