KERAJAAN LAKSANA PELBAGAI PROGRAM IMARAHKAN ISLAM

KUALA LUMPUR: Dalam usaha mengimarahkan Islam di Malaysia, kerajaan di bawah Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) telah melaksanakan pelbagai program untuk terus menyemai rasa cinta kepada agama Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad berkata antara yang telah dilaksanakan termasuklah Kelas Pengajian Takmir secara dalam talian dan bersemuka di seluruh negara.

“Selain itu turut dilaksanakan, program Tafaqquh Fiddin Guru Takmir secara dalam talian dan bersemuka di seluruh negara; khidmat sokongan kekeluargaan “Family Careline” secara dalam talian dan bersemuka di masjid; dan pusat perlindungan sementara di masjid bagi kes di bawah Akta Keganasan Rumahtangga,” katanya pada Waktu Pertanyaan Menteri persidangan Dewan Rakyat pada Selasa.

Beliau menjawab soalan Abdul Latiff Abdul Rahman (Pas-Kuala Krai) yang ingin tahu usaha mengimarahkan lagi Islam di Malaysia serta menjaga kebajikan imam dan guru takmir di seluruh negara.

Senator Idris berkata, kerajaan juga telah meluluskan penambahan kuota guru takmir seramai 1,000 orang bagi tahun 2022 untuk memperluaskan lagi fungsi pendidikan agama Islam dan peranan para guru.

Sementara itu beliau juga memaklumkan kerajaan sentiasa cakna dan ambil berat terhadap kebajikan para imam dan guru takmir.

Antara inisiatif yang telah dilaksanakan bagi menjaga kebajikan mereka ialah caruman sebanyak RM232.80 setahun menerusi Program Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SPS) lindung Perkeso bagi imam, bilal, siak, dan guru takmir bermula Mac 2021.

“Turut dilaksanakan bayaran khas sebanyak RM500 secara one-off kepada imam, bilal, siak dan guru takmir, serta musa’adah kepada mereka yang ditimpa musibah di bawah Kluster Masjid atau Surau dengan jumlah keseluruhan RM261,000 dan Kluster Bencana dengan jumlah keseluruhan RM633,200,” katanya.

Tambah Senator Idirs kerajaan juga telah memberikan bayaran penuh elaun guru takmir sebanyak RM900 sebulan dalam tempoh PKP bermula Mac 2020. – AlHijrah Online

Leave a Reply