KERAJAAN PERCAYA USAHA PEGAWAI JAKIM BERI KEFAHAMAN ISLAM SEBENAR

PUTRAJAYA: Pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mendapat kepercayaan besar kerajaan untuk melaksanakan tanggungjawab menyebar dan memberikan kefahaman Islam yang sebenar kepada rakyat Malaysia.

Oleh itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata pegawai hal ehwal Islam telah diminta untuk menggandakan usaha tersebut.

“Amat bersejarah malam ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah bertemu para pegawai JAKIM dan agensi agama dalam Majlis Ilmu Madani dan Sesi Dialog bersama YAB Perdana Menteri.

“Perdana menteri dari hati ke hati telah menyampaikan hasrat kepada para pegawai hal Ehwal Islam untuk bersama-sama kepimpinan negara untuk melaksanakan agenda Membangun Malaysia Madani.

“Ini adalah satu kepercayaan besar kerajaan kepada pegawai JAKIM untuk menggandakan usaha memberikan kefahaman Islam sebenar kepada umat Islam,” kata Mohd Na’im dalam catatan di Facebook malam tadi.

Tambahnya petemuan tersebut telah memberikan suntikan semangat dan motivasi kepada seluruh warga pegawai hal ehwal Islam.

Majlis Ilmu MADANI dan Sesi Dialog Perdana Menteri bersama pegawai Jakim yang bermula pukul 6.30 petang itu dihadiri kira-kira 300 pegawai hal ehwal Islam Jakim dari seluruh negara.

Hadirin turut bersolat maghrib berjemaah yang diimamkan oleh Imam Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin, Zulkeffly Adimun disusuli dengan bacaan doa dan tausiyah (nasihat) yang disampaikan oleh Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Prof Madya Dr Luqman Abdullah dan kemudiannya mereka menunaikan solat isyak secara berjemaah.

Majlis ilmu sedemikian diadakan secara berkala di Seri Perdana, kediaman rasmi Perdana Menteri,  sejak diperkenalkan Anwar pada 22 Dis 2022 dengan pengisian tausiyah yang disampaikan ulama terkenal dari dalam dan luar negara serta solat secara berjemaah.

Antara ulama yang pernah menyampaikan ceramah di majlis berkenaan ialah Imam Besar Masjid Al-Aqsa Syeikh Dr Ekrima Sabri, ulama dari United Kingdom Syeikh Ahmed Mohamed Saad Al-Maliki Al-Azhari Al-Hasani dan ulama dari Gambia Syeikh Muhammad Haydara Al-Jilani. – AlHijrah Online

Leave a Reply