KERAJAAN TERBUKA LUASKAN INISIATIF RAHMAH DALAM SEKTOR PERBANKAN, INSURANS – SALAHUDDIN

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub (tengah) mengangkat bakul berisi pelbagai barangan keperluan bagi menandakan pelancaran Inisiatif Pengumpulan Barangan Bakul Rahmah di Pusat membeli belah Everrise, Metrocity hari ini. — fotoBERNAMA

KUCHING: Kerajaan terbuka untuk memperluas inisiatif Rahmah kepada sektor perbankan dan insurans.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata satu program libat urus dengan pihak bank akan diadakan dalam masa terdekat bagi membincangkan perkara itu.

“Saya bercadang untuk berjumpa dengan mereka (pemain industri perbankan) dan membuat satu sesi libat urus.

“Mana tahu (melalui libat urus itu) akan ada pakej-pakej tertentu daripada pihak bank dan insurans yang ingin ditawarkan kepada rakyat,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan inisiatif Menu Rahmah peringkat Sarawak di sini hari ini.

Menu Rahmah adalah inisiatif kerajaan dalam membantu dan mengurangkan kos sara hidup rakyat terutama golongan memerlukan untuk mendapatkan makanan bermasak seimbang pada harga RM5 dan ke bawah.

Menu Rahmah adalah inisiatif yang dipelopori oleh syarikat swasta secara sukarela.

Sehingga 16 Feb, sebanyak 512 premis perniagaan telah mendaftar dengan Inisiatif Menu Rahmah di seluruh negara. –AlHijrah Online

Leave a Reply