MALAYSIA CATAT JANGKITAN KORONAVIRUS TEMPATAN PERTAMA, JUMLAH TERKINI 14 KES

PUTRAJAYA: Seorang wanita rakyat Malaysia, yang merupakan kes pertama jangkitan tempatan, dan wanita warga China dari Wuhan menjadi dua individu terbaru disahkan positif novel koronavirus 2019 (2019-nCoV). 

Ia menjadikan jumlah individu disahkan positif koronavirus di Malaysia adalah 14 kes, iaitu 10 warganegara China dan empat rakyat tempatan. 

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, bagi kes warga Malaysia berkenaan, wanita berumur 40 tahun itu merupakan adik kepada lelaki tempatan yang dikesan positif koronavirus pada Selasa lalu.

Ia adalah kes pertama jangkitan tempatan kerana wanita itu sebelum ini tidak mempunyai sejarah perjalanan ke China, dan dimasukkan ke wad isolasi di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

Menurutnya, wanita itu berada dalam keadaan stabil.

Bercakap pada sidang media harian perkembangan terkini kluster 2019-nCoV di sini hari ini, Dzulkefly berkata wanita itu mempunyai kontak langsung dengan abangnya yang pulang dari Singapura untuk sambutan Tahun Baharu Cina di Alor Setar pada 23 Jan lepas. 

Beliau berkata wanita itu mengalami gejala demam dan sakit tekak pada 1 Feb dan batuk pada 4 Feb sebelum mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta bagi gejala yang dialaminya. 

“Sebaik ahli keluarganya (abang) dikesan positif 2019-nCoV, beliau kemudiannya telah dijejaki untuk pengesanan kontak oleh pihak Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kuala Muda. 

“Sampel daripada wanita itu dan keluarganya yang lain diambil dan selepas ujian pengesanan dan pengesahan 2019-nCoV dijalankan, wanita itu disahkan positif pada 5 Feb, manakala lain-lain ahli keluarga adalah negatif,” katanya. 

Bagi kes wanita dari Wuhan, Dzulkefly berkata individu berusia 32 tahun itu disahkan positif koronavirus selepas dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) semalam selepas mempunyai gejala 2019-nCoV. 

Beliau berkata wanita berkenaan bersama ibu dan tiga rakannya tiba di Malaysia pada 25 Jan lalu dan telah melawat beberapa tempat pelancongan di sekitar Kuala Lumpur. — BERNAMA

One comment

Leave a Reply