PEMBANTU RUMAH DIDERA

Gambar Hiasan

KUALA LUMPUR: Dipukul, ditampar dan pernah dicederakan di bahagian tangan dengan seterika. Itu nasib seorang pembantu rumah warga asing didera oleh majikannya sebelum diselamatkan oleh pihak polis selepas menerima laporan, 23 April lalu.

Ketua Polis Daerah Brickfileds Asisten Komisioner Amihizam Abdul Shukor berkata, pihaknya menerima aduan daripada seorang lelaki yang mengesyaki jirannya mendera pembantu rumah di sini, 12.50 tengah hari, 23 April lalu.

“Siasatan awal di lokasi kejadian mendapati wanita warga asing berusia 39 tahun itu mengalami kecederaan yang serius apabila seluruh badannya hampir melecur dan lebam di kedua-dua mata serta muka.”

“Mangsa yang bekerja sebagai pembantu rumah berkenaan selama hampir setahun enam bulan telah memberitahu sering dipukul, ditampar dan pernah dicederakan oleh majikannya di bahagian tangan dengan seterika,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, mangsa telah mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dan kini ditempatkan di pusat perlindungan.

“Barang kes yang dipercayai digunakan oleh suspek bagi mencederakan mangsa turut dirampas bagi membantu siasatan.”

“Kertas siasatan kes ini sudah dirujuk ke Jabatan Peguam Negara, Putrajaya. Suspek dalam kes ini akan dihadapkan ke Mahkamah Kuala Lumpur esok untuk dituduh di bawah kanun keseksaan dan Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007,” jelasnya.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan aktiviti pemerdagangan manusia boleh tampil ke balai polis berhampiran untuk membuat laporan.—AlHijrah Online

Leave a Reply