RAKYAT MALAYSIA KONGSI PENGALAMAN BERHARGA TERPILIH TUNAI UMRAH NORMA BAHARU

JEDDAH: Seorang rakyat Malaysia yang menetap di Jeddah, Ahmad Najhan Hassim tidak menyangka permohonannya menunaikan umrah secara suka-suka melayakkannya menjadi antara individu terawal menunaikan ibadah umrah norma baharu yang bermula semalam.

Najhan yang bekerja sebagai jururawat di salah sebuah hospital di Jeddah berkata, dia amat teruja dengan rezeki yang diperolehnya itu dan memaklumkan Prosedur Operasi Standard (SOP) umrah yang dibuat Arab Saudi teratur dan tidak mengganggu pelaksanaan ibadah.

“Bila dah selesai semalam agak teruja apa yang dilakukan Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi.

“Sangat teratur sangat mengikut SOP penjarakan sosial ketika kita melakukan tawaf dan alhamdulillah jemaah sangat mematuhi SOP ditetapkan,” katanya ketika dihubungi Alhijrah Online.

Pun begitu Najhan memaklumkan, tempoh maksimum tiga jam yang ditetapkan Arab Saudi untuk jemaah menyelesaikan ibadah umrah menyebabkan tempoh masa di dalam Masjidil Haram singkat.

“Untuk norma baharu kita tidak berapa puas berada lama dalam Masjidil Haram.

“Setiap jemaah yang dipilih kita mempunyai tiga jam sahaja masa untuk sempurnakan ibadah umrah setelah habis tempoh semua jemaah dikehendaki keluar dari Masjidil Haram untuk memberi laluan kepada kerja-kerja pembersihan untuk kumpulan lain selepas kita,” katanya.

Najhan yang hampir tiga tahun menetap di Jeddah memaklumkan sebelum pandemik COVID-19 hampir setiap bulan beliau berpeluang untuk menunaikan umrah.

Sekatan lebih enam bulan ke atas pelaksanaan ibadah umrah menyebabkan dia amat merindui untuk melakukan ibadah berkenaan.

Najhan turut memanjatkan doa agar semua umat Islam terutama di Malaysia akan turut berpeluang untuk kembali ke menunaikan ibadah umrah. — AlHijrah Online / Zaim Zamani.

5 comments

Leave a Reply