SIJIL NIKAH MUSNAH AKIBAT BANJIR BOLEH DIMOHON SECARA PERCUMA

Sumber Gambar: AFP

PUTRAJAYA: Mangsa banjir boleh mendapatkan semula dokumen pernikahan yang musnah akibat bencana itu secara percuma bagi pasangan yang bernikah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad berkata, dokumen seperti surat perakuan nikah, sijil kursus praperkahwinan yang dianjurkan Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI) boleh didapatkan semula secara percuma.

Bagi mangsa banjir dalam kalangan graduan Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga boleh memohon semula sijil atau diploma pengajian yang musnah akibat banjir.

“Permohonan untuk mendapatkan semula dokumen ini tidak perlu secara tergesa-gesa dan boleh berurusan terus dengan JAKIM dan JAWI.

“Ini adalah usaha agensi Islam di bawah Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) bagi membantu meringankan beban mangsa-mangsa banjir,” dalam kenyataannya, hari ini.

Dalam masa yang sama, Idris mengajak untuk bersama-sama mendoakan mangsa banjir dan seluruh keluarga termasuk pihak keselamatan untuk dipermudahkan urusan serta diberikan keselamatan sepanjang melaksanakan misi bantuan.—AlHijrah Online

Leave a Reply