SILANG KATA, CATUR DAPAT KURANGKAN RISIKO DEMENSIA DALAM KALANGAN WARGA EMAS

Gambar hiasan (Unsplash)

SYDNEY: Kajian baharu yang dijalankan oleh Universiti Monash Australia mendapati bahawa aktiviti riadah yang merangsang kognitif tertentu, seperti bermain catur dan silang kata, boleh mengurangkan risiko demensia dalam kalangan warga emas.

Diterbitkan dalam jurnal JAMA Network Open pada Jumaat, kajian itu memfokuskan kepada 10,318 orang dewasa berumur 70 tahun ke atas di Australia. Individu yang disyaki mengalami demensia dikenal pasti melalui aktiviti lawatan sambil belajar.

Penyelidik juga mengumpul maklumat mengenai aktiviti merangsang sosial dan mental peserta serta rangkaian sosial melalui soal selidik.

Menurut kajian itu, penyertaan yang lebih kerap dalam aktiviti literasi dewasa dan aktiviti mental yang aktif, seperti bermain permainan, kad, atau catur dan silang kata atau teka-teki, dikaitkan dengan pengurangan 9.0 peratus hingga 11.0 peratus risiko demensia, lapor Xinhua.

Sementara itu, hobi kreatif seperti membuat kerajinan, mengait dan melukis, dan membaca mampu mengurangkan risiko sebanyak tujuh peratus.

Data daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan bahawa pada masa ini, lebih 55 juta orang mengalami demensia di seluruh dunia, dengan hampir 10 juta kes baharu direkodkan setiap tahun.

Joanne Ryan, pengarang kanan kajian dan profesor di Universiti Monash, berpendapat bahawa mengenal pasti strategi untuk mencegah atau memperlahankan demensia sebagai keutamaan global yang besar.

“Manipulasi pengetahuan secara aktif mungkin memainkan peranan yang lebih besar dalam mengurangkan risiko demensia daripada aktiviti rekreasi yang lebih pasif. Mengekalkan minda yang aktif mungkin sangat penting,” kata Ryan. –AlHijrah Online

Leave a Reply