TRUMP PERLU DAPATKAN KELULUSAN KONGRES SEBELUM AMBIL LANGKAH KETENTERAAN BAHARU TERHADAP IRAN

NEW YORK: Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) yang diketuai Parti Demokrat pada Khamis telah meluluskan satu resolusi tidak mengikat yang memaksa Presiden Donald Trump mendapatkan kelulusan kongres sebelum mengambil langkah-langkah ketenteraan baharu terhadap Iran, lapor agensi berita Turki Anadolu.

Resolusi kuasa-kuasa perang paling simbolik itu telah diluluskan selepas 224 ahli parlimen (yang terdiri daripada hampir semua ahli parlimen Demokrat, tiga ahli parlimen Republikan dan seorang ahli parlimen bebas) mengundi menyokong resolusi itu berbanding 194 yang menentang.

Undian itu berlaku selepas hampir seminggu Trump menandatangani arahan serangan dron AS di Iraq yang menyebabkan komander tertinggi tentera elit Iran Qassem Soleimani terbunuh dan menyebabkan kedua-dua negara semakin menghampiri peperangan, yang mungkin berlaku pada bila-bila masa sejak revolusi Islam 1979.

Jerry Nadler, ahli parlimen Demokrat yang mewakili New York dan merupakan Pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Dewan Perwakilan, berkata pembunuhan itu yang berlaku di luar lapangan terbang Baghdad, telah menjadikan situasi dunia semakin berbahaya dengan memburukkan lagi keadaan di rantau yang sudah pun bergolak.

“Selepas hampir dua dekad berperang, Presiden Trump terus merisikokan keselamatan Amerika, anggota tentera dan sekutu kita apabila menyebabkan ketegangan dengan Iran semakin meruncing sehingga mencecah tahap baharu yang berbahaya,” tulis Nadler di Twitter.

Bagaimanapun, ahli parlimen Republikan berhujah bahawa isu Iran perlu ditangani dan Trump telah diberi lampu hijau mengarahkan serangan itu di bawah pemberian kebenaran untuk berperang yang diluluskan Kongres AS pada 2002 selepas serangan 11 Sept 2001. — BERNAMA

Leave a Reply