UNGGUN API, PUNTUNG ROKOK PUNCA KEBAKARAN HUTAN DI PAHANG

KUANTAN: Sikap individu tidak bertanggungjawab yang meninggalkan unggun api tanpa dipadamkan sepenuhnya serta membuang puntung rokok sesuka hati antara punca berlaku kebakaran hutan di Pahang.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Ir Dr Wan Mohammad Zaidi Wan Isa berkata, kejadian kebakaran di Rompin dan Muadzam Shah tahun lalu antara contoh kejadian yang berpunca daripada unggun api terbiar dan puntung rokok yang menjadi punca nyalaan sebelum merebak.

“Kalau hendak membuat unggun api itu pastikan dipadamkan sepenuhnya sebelum ditinggalkan.

“Begitu juga dengan puntung rokok sebab berdasarkan pengalaman kita ini antara punca utama yang menyebabkan kebakaran hutan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan Majlis Perbarisan Tahunan Tahun 2022 JBPM Pahang di Kuantan.

Turut hadir Timbalan Pengarah JBPM Pahang, Mohd Zahar Abdullah dan Penolong Pengarah (Operasi) JBPM Pahang, Ismail Abdul Ghani.

Menurut Wan Mohammad Zaidi, tiga lokasi yang sering berlaku kebakaran ialah di Kuantan, Pekan, dan Rompin.

Beliau turut menasihat pengguna jalan raya, terutamanya mereka yang merokok dalam kenderaan untuk tidak membuang puntung rokok masih menyala ke bahu jalan kerana ia juga boleh mencetuskan kebakaran.

JBPM Pahang katanya telah bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan berlakunya kebakaran hutan dan tanah gambut. – AlHijrah Online

Leave a Reply