INSIDEN TANAH MENDAP DI LESTARI PERDANA KEJADIAN KALI KEDUA

Sumber Gambar: JBPM

SERI KEMBANGAN: Kejadian tanah mendap di Lestari Perdana, Bandar Putra Permai, di sini, semalam disahkan kali kedua berlaku.

Pegawai Daerah Petaling, Datuk Johary Anuar, berkata mengikut rekod, kejadian tanah mendap pernah berlaku pada 2017 di lokasi sama.

“Ini merupakan kejadian kali kedua yang berlaku di kawasan ini membabitkan tanah mendap dan pihak kami memandang serius perkara tersebut. Kita akan bekerjasama dengan beberapa agensi lain untuk mengenal pasti punca sebenar kejadian,” katanya pada sidang media di lokasi kejadian, hari ini.

Ketika ini, kerja memasang cerucuk di sekitar kawasan tersebut sedang giat dijalankan sejak semalam dan kerja pemulihan dijangka akan mengambil masa kira-kira seminggu.

“Ia bagi memastikan tiada pergerakan tanah bagi mengelak kejadian berulang. Kami memandang serius perkara ini dan akan bekerjasama dengan beberapa agensi lain untuk mengenal pasti punca kejadian.

“Laporan kejadian akan disiapkan sejurus kajian tanah mendap dapat dilakukan sepenuhnya,”katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Subang Asisten Komisioner A A Anbalagan berkata, sebanyak 17 premis komersial di sekitar kawasan berkenaan telah diarahkan menghentikan operasi perniagaan untuk sementara waktu.

“Premis terletak kira-kira 150 meter dari lokasi kejadian diarah untuk memberhentikan sebarang operasi.

“Kami juga sudah mengambil langkah berjaga-jaga dan memaklumkan kepada pemilik premis untuk hentikan operasi sehingga hami dapat pastikan keadaan kembali selamat sepenuhnya,” katanya.

Kejadian tanah mendap di lokasi berkenaan kira-kira 6.38 petang semalam telah mengakibatkan sekurang-kurangnya lima kenderaan rosak.

Sumber video : orang awam

Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian itu. –AlHijrah Online

Leave a Reply