298 SEKOLAH DI DAERAH PETALING DITUTUP – KPM

GAMBAR IHSAN: SINAR HARIAN

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memaklumkan semua sekolah di kawasan zon merah di Petaling, Selangor, akan ditutup bermula 12 Oktober 2020 sehingga 25 Oktober 2020.

KPM dalam kenyataannya hari ini memaklumkan arahan susulan peningkatan kes COVID-19 di daerah terbabit yang akan melibatkan sebanyak 298 buah sekolah di seluruh daerah Petaling merangkumi sekolah rendah dan menengah di bawah KPM serta sekolah swasta yang berdaftar dengan KPM.

“Sekolah yang mempunyai asrama termasuk Kolej Vokasional juga ditutup. Ibu bapa atau penjaga perlu mengambil murid yang tinggal di asrama tersebut untuk pulang.

“Walau bagaimanapun, murid yang menunggu untuk diambil ibu bapa atau murid yang ingin terus kekal berada di asrama sekolah dan Kolej Vokasional sepanjang tempoh penutupan sekolah akan berada di bawah penjagaan warden asrama. Keperluan makan dan minum murid sepanjang tempoh tersebut akan disediakan oleh pihak sekolah,” jelas KPM.

KPM memaklumkan dalam tempoh penutupan sekolah ini, pengetua dan guru besar akan memastikan guru-guru serta murid melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di rumah mengikut kesesuaian.

Manual pengajaran dan pembelajaran di rumah boleh dimuat turun di portal rasmi KPM http://www.moe.gov.my.

Sementara itu bagi kebanyakan sekolah yang kini sedang melaksanakan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), sekolah yang terlibat dengan penutupan boleh menjadualkan semula peperiksaan ini ke suatu tarikh yang bersesuaian kelak.

Senarai sekolah terlibat adalah seperti berikut:

Menurut KPM arahan penutupan sekolah di Petaling yang kini disahkan sebagai zon merah selaras dengan perutusan Khas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 6 Oktober 2020 berhubung keputusan kerajaan untuk menutup sekolah di kawasan-kawasan yang disahkan zon merah oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

KPM juga berkata sebarang pemakluman berhubung penutupan sekolah bagi daerah-daerah lain akan dibuat dari semasa ke semasa. — AlHijrah Online

Leave a Reply