93 DITAHAN INGKAR PKPP, 85 DIKOMPAUN, LAPAN DIREMAN

PUTRAJAYA: 93 individu ditahan kerana ingkar PKPP, 85 orang dikenakan kompaun manakala lapan lagi direman.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, mereka yang ditahan adalah disebabkan tidak memakai pelitup muka, tidak menjaga penjarakan fizikal, dan terlibat dengan aktiviti dalam pub dan kelab malam.

“Setakat semalam, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat 56,557 pemeriksaan bagi memantau dan menguatkuasa pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP),

“Bagi premis beroperasi tanpa kebenaran melibatkan seramai tujuh individu, enam gagal menyediakan peralatan/rekod butiran diri manakala seorang dikesan gagal kemukakan surat kebenaran keluar/masuk kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).”

Sementara itu PDRM dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) membuka 268 kertas siasatan berhubung penyebaran berita palsu berkaitan COVID-19.

Ismail Sabri turut memaklumkan seramai 30,717 individu telah pulang ke Malaysia mengikut pintu sempadan antarabangsa dan ditempatkan di 70 hotel serta lapan premis lain termasuk Institut Latihan Awam dan Institusi Pengajian Swasta, sejak 24 Julai hingga semalam.

Daripada jumlah tersebut, seramai 20,893 individu dibenarkan pulang manakala 9,753 individu menjalani proses kuarantin wajib dan 71 individu dihantar ke hospital. – Alhijrah Online

Leave a Reply