DOMINASI GAS KARBON MONOKSIDA DALAM DARAH BOLEH SEBABKAN KEMATIAN

Petikan Berita AlHijrah, 18 September 2020

KUALA LUMPUR: Mati ketika tidur dalam kereta bukan perkara baharu di Malaysia. Saban tahun ada sahaja kes yang dilaporkan, membabitkan golongan dewasa, mahu pun bayi atau kanak-kanak.

Lazimnya, kes seumpama itu berpunca akibat lemas selepas terhidu gas karbon monoksida di dalam kabin kereta yang disebabkan kebocoran ekzos. Gas berkenaan memiliki molekul yang sangat kecil dan ia boleh menyerap masuk ke dalam kabin kenderaan dengan mudah.

Lebih menggusarkan, gas karbon monoksida atau CO itu tidak berbau, tidak berwarna dan tidak dapat dilihat atau dirasa.

Susulan daripada kejadian tiga individu yang maut disyaki lemas akibat kebocoran gas CO di Seberang Jaya baru-baru ini, pegawai perubatan Hospital Pakar KPJ Tawakkal, Dr. Dimas Dody Wibowo berkata, kematian boleh terjadi apabila seseorang menyedut gas karbon monoksida pada kadar yang tinggi.

Katanya kepada AlHijrah Online, CO menukarkan hemoglobin kepada karboksi-hemoglobin (keracunan karbon monoksida), yang menyebabkan sel badan rosak dan berisiko berlakunya kematian.

“Kalau ada gas oksigen dan karbon monoksida dalam salur darah, hemoglobin lebih tertarik 200 kali ganda kepada gas karbon monoksida berbanding gas oksigen.”

Dr. Dimas Dody Wibowo
Pegawai Perubatan Hospital Pakar KPJ Tawakkal

Sementara itu, dakwaan pemandu boleh tidur di dalam kereta dengan membuka sebahagian tingkap kenderaan adalah mitos semata-mata.

Ia kerana hasil pembakaran batu, kayu, bahan bakar kenderaan bermotor dan sebagainya mampu meningkatkan kadar CO di dalam udara, malah lebih buruk lagi ia berbahaya jika asap hasil pembakaran tersebut berkumpul di ruang tertutup tanpa aliran udara atau ventilasi yang baik, lebih-lebih lagi di dalam kenderaan yang tiada pengudaraan sempurna.

Ikuti kupasan wartawan Hanisa Hasanuddin dalam Berita AlHijrah, edisi 18 September 2020. – AlHijrah Online

Leave a Reply