ATASI PERTINDIHAN KERJA, 300 KAKITANGAN MEDIA PRIMA DIBERHENTIKAN

KUALA LUMPUR: Kira-kira 300 kakitangan Media Prima Bhd (Media Prima) menerima notis pemberhentian kerja yang memaklumkan tarikh akhir pekerjaan mereka adalah pada 31 Julai 2020.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Media Prima, keputusan tersebut dibuat sebagai salah satu langkah pelaksanaan fasa transformasi perniagaan kumpulan dan melaksanakan inisiatif-inisiatif untuk mengatasi ketakcekapan kos yang timbul dari pertindihan kerja.

“Perubahan yang mengganggu dalam sektor media dan keadaan ekonomi makro yang mencabar, dijejaskan lagi oleh faktor pemboleh ubah yang tidak diketahui akibat pandemik COVID-19.

“Faktor-faktor ini memaksa kumpulan untuk mempercepatkan proses pelaksanaan fasa berikutnya dalam proses transformasi merangkumi semakan semula model pendapatan dan pengurusan kos bersesuaian,” kata kenyataan Media Prima semalam.

Kenyataan tersebut juga memaklumkan persetujuan telah dicapai dengan wakil daripada lima kesatuan sekerja berhubung langkah pemberhentian berkenaan.

Pemberhentian dalam sekala besar ini merupakan kali kedua dilakukan Media Prima selepas kira-kira 500 kakitangan diberhentikan pada Mac lalu. — AlHijrah Online / Zaim Zamani 

Leave a Reply