BANTUAN PERUBATAN DARI ARAB SAUDI SELAMAT TIBA DI MALAYSIA

KUALA LUMPUR: Kerajaan Arab Saudi menghantar tiga pesawat berisi bantuan perubatan ke Malaysia, hari ini dan semalam.

Sebelum ini, Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud menitahkan Pusat Bantuan dan Kemanusiaan King Salman (KSrelief) untuk segera membekalkan barangan perubatan bagi membantu Malaysia menangani pandemik COVID-19.

Menteri Kanan Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, beliau akan menerima sumbangan tersebut secara simbolik dan perincian jumlahnya daripada Duta Arab Saudi ke Malaysia, Datuk Dr Mahmoud Hussien Saeed Qattan tengah hari nanti.

“Baru lima hari lalu, Baginda menitahkan supaya bantuan COVID-19 dihantar ke Malaysia.

“Semalam tiba di tanah air menerusi dua pesawat, manakala sebuah lagi akan tiba hari ini. Tiga pesawat Saudia Airlines dihantar kerajaan Arab Saudi untuk sampaikan sumbangan ini. Alhamdulillah, nanti saya kongsi perincian sumbangan kepada semua,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN – MALAYSIA BUKAN NEGARA GAGAL, TERIMA PELBAGAI PENGIKTIRAFAN NEGARA LUAR – HISHAMMUDDIN

Terdahulu, Ketua Penyelia KSrelief Abdullah Al-Rabeeah, yang juga penasihat di Mahkamah Diraja berkata arahan Raja Salman menunjukkan keakraban hubungan antara kedua-dua negara.

Menurut Al-Rabeeah, bantuan perubatan itu merangkumi satu juta dos vaksin COVID-19.

“Kami akan berkoordinasi dengan pejabat Menteri Luar Negeri Malaysia untuk mendapatkan kontrak dengan salah satu pembuat vaksin antarabangsa yang diluluskan untuk membekalkan kuantiti yang diperlukan terus ke Malaysia,” kata Al-Rabeeah.–AlHijrah Online

One comment

Leave a Reply