DBKL TAWAR TAPAK PERNIAGAAN SERENDAH RM20 SEBULAN

KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menawarkan kadar sewa tapak berniaga pada kadar serendah RM20 sebulan bagi menggalakkan golongan muda berumur 35 tahun ke bawah menceburi bidang keusahawanan.
Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata tawaran ini akan menyediakan sebanyak 1,122 peluang pekerjaan kepada belia yang terjejas akibat COVID-19 tanpa mengeluarkan modal yang tinggi.
“Kita nak menggalakkan anak-anak muda lepasan universiti dan yang kehilangan kerja akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk mencuba bidang perusahaan bagi menaikkan semula ekonomi.
“Kadar sewa yang ditawarkan sememangnya murah berbanding yang lain, iaitu serendah RM20 sebulan bagi tempat bersaiz kecil, dan boleh mencecah ribuan bagi tempat berkapasiti besar, ” katanya selepas Program Turun Padang di kawasan RoL Fasa 2 di Jalan Bunus dan Jalan Masjid India pada Selasa (7 Julai).
Tambahnya, beberapa lokasi strategik telah dikenalpasti untuk dijadikan ruang perniagaan di sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya.
Antaranya, 64 kios di kawasan River of Life, 490 kios di perhentian bas dan teksi, 85 kios di tengah pusat bandaraya, 200 buah trak makanan manakala 96 kios dan ruang niaga di medan selera sekitar Putrajaya.
Annuar menegaskan tawaran ini khusus untuk anak muda yang baru nak menceburi bidang perniagaan dan bukan untuk mereka yang sudah mempunyai premis perniagaan sebelum ini.
Permohonan boleh dibuat secara dalam talian di https://usahawanwp.kwp.gov.my mulai hari ini dan pemohon boleh menyemak status permohonan mulai 1 Ogos depan. — AlHijrah Online / Hanisa Hassanuddin
Saya berminat dapatkan tapak meniaga, saya meniaga barangan keperluan bilik tidur seperti tiolam katil, selimut dan sebagainya