HUKUM HARUS BAGI PENGGUNAAN VAKSIN

KUALA LUMPUR: Hukum penggunaan sesuatu vaksin bagi mencegah penularan penyakit adalah harus.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, perkara itu telah dijelaskan Mesyuarat Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI).

“Mesyuarat Muzakarah MKI telah menjelaskan hukum harus bagi penggunaan vaksin, selari dengan kaedah pencegahan yang dianjurkan Islam berteraskan prinsip Maqasid Syariah iaitu menjaga nyawa.

“Dalam isu perubatan, ulama sepakat bahawa makanan termasuk ubat-ubatan mestilah terdiri daripada bahan-bahan yang baik (thoyyib) dan halal, serta tidak mempunyai unsur-unsur yang memudaratkan kesihatan badan dan akal manusia,” katanya ketika memberi ucapan Penggulungan Belanjawan 2021 Peringkat Dasar di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Jelebu Datuk Jalaluddin Alias yang ingin mengetahui sama ada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mempunyai sebarang peranan bagi menentukan isu halal dan haram sesuatu vaksin.

Dalam pada itu Zulkifli turut menjelaskan terdapat kelonggaran menggunakan sumber yang haram dalam kes darurat yang boleh mengakibatkan kematian dan penyakit kronik, sedangkan sumber halal tidak diperoleh.

Tegasnya isu berkenaan sentiasa dikaji dan diangkat kepada Mesyuarat Muzakarah MKI mengikut keperluan. — AlHijrah Online

Leave a Reply