JAKIM LAPOR SKMM ISU BABAK ROMANTIK LELAKI DALAM DRAMA

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah merujuk kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berhubung isu seorang pelakon lelaki yang melakonkan babak romantik bersama pelakon lelaki lain dalam sebuah siri drama tempatan.

Menurut JAKIM, laporan kepada SKMM telah dibuat pada Isnin susulan arahan dikeluarkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad.

“JAKIM telah merujuk perkara ini kepada SKMM bagi memohon pihak berautoriti berkenaan mempertimbangkan agar siasatan lanjut dapat dijalankan mengikut lunas undang-undang sedia ada.

“JAKIM amat memandang serius isu seperti ini dan sebarang isu lain yang boleh menimbulkan kegusaran dalam kalangan masyarakat keluarga Malaysia khususnya umat Islam,” menurut kenyataan JAKIM semalam.

Tambah JAKIM pihak terbabit diharap agar sensitif dengan nilai dan budaya masyarakat di negara ini dan tidak bertindak di luar batas dan nilai ketimuran yang sejak sekian lama dibudayakan dengan aman dan harmoni.

Masyarakat juga diminta bertenang bertenang dan menyerahkan isu ini kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan lanjut.

Baru-baru ini, orang ramai meluahkan rasa kurang senang di media sosial mengenai penghasilan sebuah siri drama bertemakan kehidupan gay yang melibatkan pelakon tempatan.

Idris Ahmad dalam kenyataan di Facebooknya berkata memuji tindakan pantas JAKIM dan memaklumkan pihaknya akan memastikan aktiviti yang bercanggah dengan ajaran Islam disekat.

“Saya perlu pastikan tanggungjawab kita bersama ini dapat menyekat segala aktiviti yang melanggar undang-undang negara dan yang bercanggah dengan perintah agama,” katanya.

— AlHijrah Online

Leave a Reply