JAWI BANTU WANITA LUAH PERASAAN DALAM KESUSAHAN

KUALA LUMPUR: Tular sebuah video seorang wanita yang meluahkan rasa sedih dan memohon belas ihsan masyarakat selepas suaminya ditahan di sebuah hospital akibat positif COVID-19.

Dalam video terbabit, wanita yang mempunyai tiga orang anak dengan seorang daripadanya orang kurang upaya (OKU), mendakwa tidak mampu untuk mambuat bayaran deposit RM5,000 yang diminta pihak hospital untuk rawatan ke atas suaminya yang positif COVID-19 tahap lima.

“Tiba-tiba hospital hubungi suruh bayar deposit RM5,000 mana saya nak cari dalam keadaan saya macam ni.

“Kami ni golongan B40 mana kami mampu. Saya tak tau nak bagitau siapa lagi,” luahnya dalam video berdurasi kira-kira 3 minit.

Video tersebut mengundang rasa simpati ramai pihak malah pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) turut mendapat laporan berhubung perkara berkenaan.

JAWI melalui inisiaitif JAWI Food Bank telah bergegas ke tempat tinggal wanita berkenaan hari ini di Apartment Cemara, Bandar Sri Permaisuri bagi menghulurkan bantuan buat menghilangkan resah dan gundah wanita berkenaan.

May be an image of 1 person, standing, road and text that says "JAWI FOOD BANK"
May be an image of 2 people, people standing and outdoors

Bantuan disampaikan kepada wakil wanita tersebut memandangkan beliau dan anak-anaknya sedang dikuarantin di rumah selepas menjalani swab test oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pagi tadi. – AlHijrah Online

One comment

  • This is the time pihak ZAKAT do their Amanah. Zakat payers di not just pay Zakat for tall buildings or such

Leave a Reply