JAWI PERLUAS KEBENARAN NIKAH DI MASJID KARIAH TERPILIH

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menetapkan Majlis Akad Nikad di Wilayah Persekutuan akan diperluaskan ke masjid-masjid kariah terpilih bermula 1 Ogos ini.

Sebelum ini, majlis akad nikah hanya dibenarkan di ibu pejabat JAWI cawangan Kuala Lumpur, Putrajaya, dan Labuan susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan.

Pengarah JAWI, Datuk Mohd Ajib Ismail berkata, pelaksanaan majlis akad nikah hanya dibenarkan kepada pasangan yang telah mendapat kebenaran berkahwin daripada JAWI sahaja.

“Pihak yang terlibat hendaklah membuat janji temu dengan pejabat JAWI cawangan Kuala Lumpur, Putrajaya atau Labuan serta masjid-masjid terpilih terlebih dahulu bagi mendapatkan tarikh dan waktu akad nikah.

“Kehadiran ke majlis akad nikah di JAWI Kuala Lumpur, Putrajaya, dan Labuan serta masjid-masjid kariah yang terpilih terhad kepada 3 orang sahaja iaitu pengantin lelaki, pengantin perempuan, dan wali.

“Jurunikah dan dua orang saksi adalah dari pihak JAWI atau masjid yanh berkenaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tegas Mohd Ajib, adalah menjadi tanggungjawab kepada pendaftar atau penolong pendaftar di Wilayah Persekutuan untuk memastikan pasangan dan wali menjalani swab test terlebih dahulu serta mematuhi SOP yang telah dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan pengurusan tertinggi JAWI dari semasa ke semasa.

Perincian garis panduan pelaksanaan majlis akan nikah dalam tempoh PKP Fasa Satu Pelan Pemulihan Negara (PPN) di Wilayah Persekutuan adalah seperti berikut:

No photo description available.
No photo description available.
No photo description available.
May be an image of text
No photo description available.
No photo description available.
No photo description available.

— AlHijah Online

Leave a Reply