JURUTEKNIK MENGAKU TIDAK BERSALAH SEBABKAN KEMATIAN PASANGAN OKU

Juruteknik kilang Amirul Anwar Mohamed Jelani (dua, kanan) — Bernama

JASIN: Seorang  juruteknik kilang hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Jasin atas pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian pasangan suami-isteri Orang Kurang Upaya (OKU), bulan lepas.

Amirul Anwar Mohamed Jelani, 24, didakwa memandu sebuah kereta secara melulu dan berbahaya sehingga menyebabkan kematian Ezuddin Mohammad, 50, dan Surayah Muhamat, 46, yang menunggang dan membonceng motosikal ketika itu. 

Mengikut kertas pertuduhan, dia didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Serkam Pantai-Merlimau di sini pada 7.45 pagi pada 6 Jun lepas dan pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan 1999).

Jika disabitkan kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 10 tahun dan denda sehingga RM50,000.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Wardah Ishhar menawarkan jaminan RM30,000 dan memohon lesen memandu tertuduh digantung.

Bagaimanapun peguam Mohd Fadzlullah Ramlee memohon jaminan minimum dikenakan terhadap anak guamnya.

Mohd Fadzlullah berkata ia memandangkan anak guamnya menetap di Melaka dan telah memberi kerjasama sepanjang siasatan dijalankan selain menjaga ayahnya yang kurang sihat.

Mahkamah menetapkan jaminan RM12,000 dengan dua orang penjamin serta syarat tambahan, lesen tertuduh digantung dan menetapkan 29 Ogos untuk sebut semula kes. – AlHijrah Online

Leave a Reply