Connect with us

ALHIJRAH ONLINE

KAPAL GSF MULA BERLAYAR MEMASUKI ZON KUNING SEBELUM KE GAZA

UTAMA

KAPAL GSF MULA BERLAYAR MEMASUKI ZON KUNING SEBELUM KE GAZA

KUALA LUMPUR: Kapal misi Global Sumud Flotilla (GSF) yang sebelum ini berhenti seketika di Perairan Creete, Greeze, telah meneruskan pelayarannya menuju ke Gaza, hari ini. 

Sumud Nusantara dalam kenyataannya berkata, kesemua kapal misi tersebut berhenti di Crete bertujuan untuk penyusunan teknikal dan logistik.

“Flotilla kini berada kira-kira 420 batu nautika dari Gaza.  Laluan seterusnya dikategorikan sebagai zon kuning iaitu zon yang memerlukan tahap kesiapsiagaan tinggi dalam kalangan peserta, susulan risiko ancaman dan gangguan taktikal,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam Ketua Delegasi Sumud Nusantara Muhammad Nadir al-Nuri Kamaruzaman memaklumkan tiga buah kapal GSF tidak dapat meneruskan pelayaran menuju ke Perairan Gaza. 

Katanya kapal terlibat merupakan kapal X1, Essia dan Nusantara, yang akan kembali ke Itali untuk dibaiki.

Difahamkan kapal terbaharu milik Sumud Nusantara, Jong Melayu, akan digunakan bagi meneruskan perjalanan ke perairan antarabangsa sebelum memasuki perairan Gaza.–AlHijrah Online


Discover more from ALHIJRAH ONLINE

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in UTAMA

To Top

Discover more from ALHIJRAH ONLINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading