KERAJAAN PERPADUAN MAHU NOKTAHKAN KEMISKINAN TEGAR SELURUH NEGARA – PM

ALOR SETAR: Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Kerajaan Perpaduan berhasrat menoktahkan kemiskinan tegar di negara ini yang disifatkannya sebagai mengaibkan bagi sebuah negara yang mempunyai kekayaan khazanah seperti minyak dan gas.

Perdana Menteri berkata antara negeri-negeri yang masih mencatatkan jumlah kemiskinan tegar yang tinggi adalah Sabah, Sarawak, Kelantan, Terengganu dan Kedah.

“Tanpa kecuali, kita akan pastikan masalah kemiskinan tegar ini akan dapat ditangani dengan baik, dan di Kedah melalui program-program, Kerajaan Perpaduan MADANI akan menoktahkan jumlah kemiskinan tegar di seluruh negeri Kedah.

“Saya minta seluruh jentera kerajaan Persekutuan, jentera kerajaan negeri dan majlis perbandaran untuk membantu ke arah ini kerana adalah mengaibkan bagi negara yang mempunyai keupayaan dengan khazanah besar, minyak dan gas, kelapa sawit dan pelbagai industri (tetapi) tidak boleh menyelesaikan soal asas, yakni kemiskinan tegar dalam negara,” katanya.

Beliau berkata demikan ketika menyampaikan sembah ucapan menjunjung kasih sempena keberangkatan Sultan Kedah Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah di Majlis Rumah Terbuka Malaysia MADANI di sini hari ini.

Anwar berkata Kedah adalah negeri yang diberikan tumpuan oleh kerajaan Persekutuan, yang memutuskan untuk memberikan satu peruntukan perbelanjaan yang tinggi kepada negeri itu berbanding tahun-tahun sebelumnya yang mencecah RM1.6 bilion untuk tahun ini.

Beliau berkata jumlah itu tidak merangkumi beberapa langkah lain seperti bantuan untuk sekolah dan klinik daif, selain projek-projek bekalan air di beberapa daerah di Kedah.

“Baru-baru ini bila saya ke China ada cadangan untuk meningkatkan pelaburan di Kulim Hi-Tech Park, dan untuk pengetahuan rakyat saya memberi jaminan untuk berikan kerjasama penuh bagi mempercepatkan proses itu.

“Insya-Allah dengan kerjasama kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan berkenaan, ini akan dapat memacu pertumbuhan yang lebih bermakna di Negeri Kedah Darul Aman,” katanya.

Selain itu, Perdana Menteri berkata ada beberapa permohonan lain untuk Kedah yang akan dipertimbangkan, dan beliau menekankan bahawa kerajaan akan terus memelihara nasib rakyat termasuk di negeri-negeri yang tidak bersama dalam Kerajaan Perpaduan.

Anwar berkata kerajaan juga menerusi Belanjawan MADANI yang dibentangkan baru-baru ini telah menambah bantuan kepada pesawah padi yang merupakan rekod tertinggi berbanding peruntukan pada tahun sebelum ini. 

Beliau berkata jumlah peruntukan yang diumumkan dalam belanjawan itu menunjukkan negara mempunyai keupayaan dengan memastikan semua pihak dapat bermuafakat menguruskan ekonomi negara, membawa pelaburan dan perbelanjaan tertumpu kepada kepentingan rakyat.

“Sebab itulah soal yang amat ditekankan dalam negara adalah soal pengurusan dan tata kelola kerajaan Malaysia, dan saya percaya Kedah mampu diangkat sebagai negara makmur, negara berjaya, negara cemerlang, negara MADANI, andai kata kita dapat urus negara dengan baik, menolak amalan dan kebobrokan rasuah di samping penyalahgunaan kuasa, dan menggunakan seluruh kekuatan jentera untuk menjaga kebajikan rakyat dan keharmonian semua kaum,” katanya.

Mengulas mengenai sambutan rumah terbuka hari ini, Anwar berkata ia adalah kali pertama diadakan majlis besar-besaran bersama rakyat dihadiri oleh bukan sahaja menteri-menteri, tetapi juga dengan kehadiran ramai duta-duta dan pesuruhjaya tinggi, jumlah paling ramai di luar dari Putrajaya dan Kuala Lumpur.

“Majlis ini adalah untuk rakyat bersama dengan pimpinan, bagi menyatakan penghargaan Kerajaan Perpaduan kepada rakyat dan mengeratkan hubungan silaturahim di kalangan kita tanpa mengira kaum, parti (politik) atau agama.

“Inilah kekuatan yang ada dalam masyarakat Malaysia ini dan untuk kita maju terus meningkat sebagai negara MADANI yang boleh memangkin melalui beberapa program dan juga memacu pertumbuhan yang bermakna hanya dengan kesatuan yang ampuh,” katanya.

Majlis turut dihadiri dua Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil serta barisan jemaah menteri. —AlHijrah Online

Leave a Reply