KG BARU: KERAJAAN NAIKKAN HARGA TAWARAN PEMBELIAN

KUALA LUMPUR – Kerajaan hari ini mengumumkan peningkatan harga tawaran pembelian tanah Kampung Baru kepada RM1,000 bagi setiap satu kaki persegi berbanding RM850 sebelum ini.

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad berkata, tambahan harga RM150 setiap kaki persegi itu akan diperolehi dalam bentuk pegangan saham dalam Syarikat Tujuan Khas (SPV) yang akan ditubuhkan kelak bagi menjamin hak pemilikan tanah di kawasan segi tiga emas itu.

Menurutnya, tawaran RM850 bagi satu kaki persegi itu pula merangkumi pilihan pulangan sama ada dalam bentuk tunai, aset atau tambahan pegangan saham.

“Perincian dari segi struktur pegangan saham akan diperhalusi oleh agensi-agensi kerajaan yang berkaitan dan akan dimuktamadkan sebelum perjanjian ditandatangani kelak.

“Pemilik boleh memilih sama ada mahu dalam bentuk tunai, aset sahaja, tunai dan aset atau menambah pegangan saham.

“Bagi pemilik yang memilih dalam bentuk aset, potongan harga sebanyak 15 peratus akan diberikan,” katanya dalam sidang akhbar khas pengumuman cadangan tawaran baharu tanah Kampung Baru di sini hari ini.

Tawaran berkenaan disifatkan sebagai tawaran terakhir dan yang terbaik boleh diberikan kerajaan kepada semua pemilik tanah bagi tujuan pembangunan kawasan itu. — SINAR HARIAN

Leave a Reply