POLIS TENTERA RUSIA LAKUKAN RONDAAN DI SEMPADAN TURKI-SYRIA

MOSCOW : Polis tentera Rusia melakukan rondaan di sebahagian kawasan sempadan Turki-Syria selaras dengan satu memorandum yang dimeterai antara Ankara dan Moscow, lapor agensi berita Anadolu memetik kenyataan Kementerian Pertahanan Rusia pada Khamis.

“Pada 24 Okt, satu kolum polis tentera Rusia melakukan rondaan di laluan baharu di sempadan Syria-Turki.

“Jarak laluan rondaan dari bandar Qamishli di utara Syria hingga ke kawasan petempatan Abouda adalah bersamaan dengan lebih 60 kilometer (37 batu),” menurut kementerian itu.

Kementerian itu berkata polis tentera membantu menyingkirkan elemen-elemen seperti kumpulan pengganas Unit Perlindungan Rakyat (YPG)/Parti Pekerja-Pekerja Kurdistan (PKK) dan senjata mereka ke kawasan yang mempunyai jarak 30 kilometer (18.6 batu) dari sempadan Syria-Turki.

Pada 9 Okt, Turki telah melancarkan Operasi Peace Spring bagi menghapuskan pengganas dari utara Syria di kawasan timur Sungai Euphrates dalam usaha menjaga keselamatan di sempadan Turk, membantu kepulangan selamat pelarian Syria dan memastikan integriti wilayah Syria.

Pada Selasa, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan dan rakan sejawatnya dari Rusia Vladimir Putin telah mengadakan pertemuan di pekan peranginan Sochi di Laut Hitam Rusia.

Ankara dan Moscow telah mencapai satu kata sepakat yang menyaksikan pejuang YPG/PKK akan berundur sejauh 30 kilometer dari selatan sempadan Turki dengan utara Syria dalam tempoh 150 jam dan pasukan keselamatan dari Turki dan Rusia akan menjalankan rondaan di sana.

Dalam kempen keganasan lebih 30 tahun ke atas Turki, PKK yang disenaraikan sebagai sebuah pertubuhan pengganas oleh Turki, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, bertanggungjawab atas kematian 40,000 orang termasuk wanita, kanak-kanak dan bayi. YPG adalah cabang PKK di Syria. — BERNAMA

Leave a Reply