‘LONG TIGER’ DIPENJARA 12 BULAN

TANGKAK: Mahkamah Majistret di sini menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan terhadap lelaki berketurunan Rohingya selepas mengaku bersalah melarikan diri daripada tahanan polis pada 15 Disember lalu.

Tertuduh, Abdul Hamim Ab Hamid, 33, yang dikenali sebagai Long Tiger membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret, Zaridah Y Abdul Jaapar, pada Khamis.

Zaridah turut memerintahkan tertuduh untuk menjalani hukuman berkenaan daripada tarikh suspek ditangkap iaitu pada 28 Disember 2021 di Penjara Kluang.

Menurut pertuduhan, Abdul Hamim didakwa dengan sengaja melarikan diri daripada jagaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang mana tertuduh telah ditahan secara sah di sisi undang-undang atas kesalahan di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan berkenaan di Mahkamah Majistret Tangkak di sini, pada 15 Disember 2021 pada 11.55 pagi.

Untuk kesalahan berkenaan, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 224 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun, atau denda atau kedua-duanya sekali.

Mengikut fakta kes, tertuduh didakwa melarikan diri daripada lokap mahkamah dengan menggunakan alasan untuk membuang air besar dan meminta anggota polis yang ditugaskan untuk membuka gari.

Tertuduh kemudiannya mengambil kesempatan untuk melarikan diri ketika melihat pintu sel tidak berkunci dan bertindak melarikan diri keluar dengan menghala ke pintu utama mahkamah.

Ketika melarikan diri, tertuduh juga telah dikejar beberapa anggota polis, namun berjaya lolos dengan bersembunyi di kawasan semak-samun berhampiran mahkamah sebelum berjaya melarikan diri ke Sungai Petani, Kedah.

Pendakwaan dikendalikan, Pengarah Pejabat Timbalan Pendakwa Raya Negeri Johor, Tengku Amir Zaki Tengku Abdul Rahman dan Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Qaiyum Rahman.

Sementara, tertuduh diwakili peguam, Datin Freda Josephine Gonzales dan Muhammad Hariz Md Yusoff.

Terdahulu, Majistret Zaridah menetapkan tarikh 14 dan 16 Februari depan bicara bagi empat kes iaitu Seksyen 388 Kanun Keseksaan kerana pemerasan, 342 Kanun Keseksaan kerana melakukan kurungan yang salah dan 506 Kanun Keseksaan kerana ugutan bunuh di Mahkamah Tangkak.

Tertuduh juga masih berdepan satu lagi pertuduhan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol di Mahkamah Muar.

Leave a Reply