MAIN KUTU: DIBENARKAN DARI SUDUT ISLAM, DIHALANG UNDANG-UNDANG

KUALA LUMPUR: Permainan wang kutu tanpa melibatkan sebarang bentuk faedah atau riba adalah dibenarkan dari sudut syariah.

Pakar Kewangan Islam Engku Ahmad Fadzil Engku Ali memaklumkan, ia kerana permainan kutu melibatkan konsep saling memberi hutang antara pihak pemberi serta penerima dan mendapat jumlah wang yang sama tanpa sebarang nilai tambahan.

Jelasnya dari sudut syariah, aktiviti kewangan Islam perlulah mempunyai ciri-ciri seperti persetujuan, kepastian, tiada unsur perjudian dan riba.

Oleh itu katanya, jika permainan kutu tidak bertentangan dengan ciri-ciri tersebut maka ia dibenarkan dari sudut pandang syariah.

“Dari sudut syariah dia boleh dibenarkan kerana ia saling memberi hutang, bagaimanapun hutang itu tidak boleh ada manfaat (keuntungan).

“Ini kerana setiap hutang yang ada manfaat dianggap riba. Jadi secara asasnya tiada masalah untuk saya bagi hutang kepada kawan dan dia janji untuk beri hutang semula kepada saya,” katanya ketika ditemui AlHijrah Online.

Mengulas berkenaan caj upah yang dikenakan penganjur untuk permainan kutu, Engku Ahmad Fadzil yang juga bekas ahli Panel Penyelidik Fatwa Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan berkata terdapat ‘grey area’ atau ruang yang kurang jelas berhubung perkara itu.

Namun katanya jika kadar upah bersesuaian dengan tugas yang dilakukan penganjur dan tidak berkait dengan jumlah hutang, beliau berpandangan ia dibolehkan.

“Contohnya saya luangkan masa untuk berhubung dengan peserta permainan kutu, ingatkan peserta untuk pembayaran, mengutip pembayaran dan sebagainya, itu adalah upah kerja.

“Berbeza dengan riba kalau jumlah upah dikaitkan dengan hutang,” katanya.

Gambar contoh permainan kutu yang tidak dibenarkan kerana mempunyai nilai-nilai riba.

Tambah beliau, Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan juga sebelum ini sudah memaklumkan bermain kutu adalah dibenarkan selagi mana jauh daripada riba, kezaliman dan unsur-unsur haram.

Pun begitu kata Engku Ahmad Fadzil, permainan kutu di Malaysia ketika ini tidak dibenarkan undang-undang di bawah Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971 dan arahan itu perlulah dipatuhi. — AlHijrah Online / Zaim Zamani

One comment

  • assalamualaikum. saya nak tanya mengenai upah bermain kutu. jikalau kita menghalalkan upah yg diberi kepada ibu kutu adakah masih dikategotikan sebagai riba juga?

Leave a Reply