MISI BANTUAN KEMANUSIAAN JAWI KE PAHANG DITERUSKAN

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Masjid Wilayah Persekutuan, Masjid Abu Ubaidah Al-Jarrah,Taman Sri Rampai, Setapak serta pasukan sukarelawan RINTIS (Rescue In Team Insan Sejahtera) 3.0 yang melibatkan JAWI Food Bank dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain telah berlepas ke Pahang pagi ini bagi meneruskan misi bantuan kemanusian.

Kali ini misi tersebut membawa bantuan keperluan asas makanan seperti beras, tepung, gula, dan minyak masak serta keperluan harian seperti tilam, bantal, dan sejadah bernilai RM 78,000.00 untuk diagihkan kepada golongan yang terkesan.

Misi penghantaran sumbangan itu membabitkan konvoi 12 buah kenderaan dengan penyertaan seramai 24 orang sukarelawan.

Pelepasan pada pagi ini telah disempurnakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri pada jam 9.15 pagi di Masjid Wilayah Persekutuan.

Konvoi pasukan sukarelawan itu dijangka membuat serahan sumbangan di Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Temerloh, Pahang yang disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam dan Pendidikan Negeri Pahang, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad.

Bantuan Kemanusiaan ini adalah siri keempat dilaksanakan oleh JAWI bersama masjid-masjid Wilayah Persekutuan dan rakan strategik setelah misi yang serupa dilaksanakan di negeri Pahang dan Kelantan pada minggu lalu berupa barangan keperluan asas dan harian bernilai RM 275,000.00. – AlHijrah Online

Leave a Reply