MUHYIDDIN AJAK UMAT ISLAM HAYATI ISI KANDUNGAN AL-QURAN

GAMBAR ARKIB: KREDIT FB MUHYIDDIN YASSIN

KUALA LUMPUR: Sempena Sambutan Nuzul Al-Quran 1442H hari ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengajak semua umat Islam menghayati hikmah yang terkandung pada peristiwa ayat Al-Quran diturunkan dan isi kandungan kitab suci itu secara keseluruhannya.

Katanya Al-Quran adalah mukjizat terbesar yang dikurniakan Allah SWT kepada Rasulullah SAW untuk menjadi ikutan kepada umat Islam.

“Al-Quran merupakan sumber ilmu, hidayah serta panduan untuk kita menjalani kehidupan di dunia.

“Membaca, mengamal dan menyebarkan kandungan Al-Quran untuk manfaat manusia adalah tanda kita mencintai Al-Quran,” katanya dalam catatan di Facebook rasminya.

Pada bulan Ramadan yang mulia ini, umat Islam juga katanya disaran meluangkan lebih banyak masa membaca dan memahami intipati Al-Quran yang antara lain mengajak kita melakukan amal soleh.

May be an image of ‎text that says "‎ع Bulan Ramadan yang padanya diturunkan (permulaan) AI-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan mengenai petunjuk itu serta membezakan antara yang haq dan batil. (antara yang benar dengan yang salah) AI Baqarah Ayat 185 Salam NUZUL AL-QURAN 17 Ramadan 1442H Ikhlasdarpada, ripada, YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd Yassin Perdana Menteri muhyiddin @muhyiddinyassin_official MuhyiddinYas‎"‎

“Saya juga mengambil kesempatan ini mendoakan semoga umat Islam di negara ini khasnya dan di seluruh dunia dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna.

“Selamat menyambut Nuzul al-Quran 1442 Hijrah,” katanya. — AlHijrah Online

Leave a Reply