SULTAN NAZRIN TITAH SURAU AL KARAMAH TIDAK DIROBOHKAN SEHINGGA SURAU BAHARU DIBINA

IPOH: Isu bantahan penduduk berhubung perobohan Surau Al-Karamah di Pasir Puteh, Ipoh yang disiarkan media termasuk TV AlHijrah mendapat perhatian Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, yang turut memberi perkenan supaya surau itu tidak dirobohkan sehingga surau baharu siap dibina.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim berkata susulan titah baginda sultan, beliau telah mengadakan perbincangan khas dengan pelbagai jabatan yang berkaitan untuk mencari jalan penyelesaian terbaik berhubung isu berkenaan.

Katanya perbincangan itu merumuskan beberapa perkara yang telah dipersembahkan kepada Sultan Perak.

“Selaras dengan pembangunan yang sedang berlaku dalam kawasan berkenaan, adalah dicadangkan surau yang sedia ada, digantikan dengan pembinaan surau yang lebih baik di lokasi lain dalam kawasan yang sama setelah berunding dengan jawatankuasa surau dan penduduk di kawasan berkaitan

“Pihak kerajaan akan menawarkan tapak gantian baharu sementara pihak pemaju akan membiayai kos sepenuhnya pembinaan sebuah surau baru.

“Surau sedia ada akan terus berfungsi dan tidak akan dirobohkan sehingga surau baharu dibina, dilengkapkan dan mula berfungsi untuk memenuhi keperluan penduduk,” kata Ahmad Suaidi dalam kenyataan hari ini.

Menurut beliau, Pegawai Daerah Kinta bersama Majlis Agama Islam Perak akan turut mengadakan sesi libat urus bersama semua pihak terlibat untuk memberikan penerangan dan mencari jalan penyelesaian dalam semangat bermesyuarah.

Jumaat lalu, kariah Surau Al Karamah membabitkan kira-kira 1,500 penduduk Rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) Tok Chendang, Sri Murni dan Sri Keramat membantah perobohan surau tersebut yang didakwa ingin dipindahkan ke lokasi tidak sesuai.

Surau terbabit yang dibina sejak 1984 telah mendapat pengikhtirafan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPK) sebagai surau diri Jumaat. — AlHijrah Online

Leave a Reply