POLIS SIASAT KES PELAJAR TINGKATAN TIGA MATI MENGEJUT DI MANJUNG

MANJUNG: Polis Daerah Manjung sedang menyiasat kes kematian mengejut seorang pelajar lelaki berbangsa Cina berusia 15 tahun.

Siasatan dibuat selepas polis semalam menerima laporan mengenai kematian pelajar Tingkatan Tiga itu di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Seri Manjung.

Ketua Polis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Mohamed Nordin Abdullah berkata, siasatan polis dengan pihak sekolah mendapati pada 16 Jun 2023 pelajar tersebut berada dalam keadaan tidak sihat kerana mengalami kesakitan di bahagian kaki dan berjalan dengan menggunakan bantuan tongkat semasa di sekolah.

“Pihak sekolah telah menghubungi ibu bapa pelajar tersebut dan telah memberitahu keadaan anaknya yang tidak sihat ketika itu. Ibu bapa pelajar itu kemudian datang ke sekolah dan membawa anaknya pulang.

“Setelah melihat keadaan pelajar tersebut masih berada dalam keadaan tidak sihat, ibu bapa kepada pelajar itu telah membawa anak mereka ke Hospital Seri Manjung untuk mendapatkan rawatan dan terus dipindahkan ke ICU pada jam 10.10 malam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Mohamed Nordin, pada 17 Jun 2023 kira-kira 12.06 malam, pihak hospital telah memaklumkan pelajar tersebut telah meninggal dunia dan pegawai perubatan mengesahkan punca kematian pelajar tersebut adalah Alute Massive Pulmonary Embolism atau darah beku tersumbat di paru-paru.

“Ekoran daripada kejadian tersebut, pihak polis telah membuka satu kertas siasatan mati mengejut untuk siasatan lanjut.

“Pada masa sama orang awam dinasihatkan supaya tidak membuat sebarang spekulasi terhadap kejadian ini,” katanya. — AlHijrah Online

Leave a Reply