TEMPOH PERSIDANGAN DEWAN RAKYAT KHAS TIDAK DILANJUTKAN – TAKIYUDDIN

Sumber Gambar: AFP

KUALA LUMPUR: Had masa Mesyuarat Khas Dewan Rakyat yang ditetapkan sehingga 5.30 petang selain dijadualkan tamat pada 2 Ogos tidak akan dilanjutkan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, had masa persidangan itu berdasarkan Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat 12 (1).

“Apa pun yang berlaku dalam persidangan ini, semua boleh dibenarkan hadir tetapi sebagaimana (Peraturan Mesyuarat) 12 (1) iaitu sehingga 5.30 petang atau 12 (3) yang mana Tuan Yang Dipertua boleh lanjutkan masa 15 minit.

“Ada pun proviso kepada 12(1) iaitu kuasa menteri, (namun) berdasarkan pandangan pakar, saya nak sahkan saya dapat mandat dari Ketua Majlis untuk tidak melanjutkan masa dari 5.30 (petang) atau 5.45 (petang), atau hari persidangan,” katanya dalam Dewan Rakyat, hari ini.

Sementara itu, Takiyuddin berkata, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah telah menyatakan pandangan berkaitan persidangan dalam satu mesyuarat yang diadakan pada Isnin lepas yang dihadiri beberapa ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

“Beliau beri dua cadangan, yang pertama persidangan ini tidak boleh diadakan terus sebab kalau dalam kes biasa, dengan 77 orang dalam satu tempat diisytiharkan positif COVID-19 sudah PKPD (Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan), itu diberitahu Tan Sri Dr Noor Hisham.

“Pilihan kedua dia beritahu, menghadkan bilangan kehadiran Ahli Parlimen pada satu-satu masa dan juga hadkan masa, itu cadangan Ketua Pengarah Kesihatan. Sepatutnya rakan-rakan sebelah sana boleh ‘get back to’ Speaker, kita boleh setuju berapa orang, sampai pukul berapa ,” katanya.

Sebelum ini, ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan penambahan hari persidangan susulan terdapat kekangan masa untuk Ahli Parlimen berbahas, selain terdapat beberapa isu lain yang tidak dapat dibahaskan secara terperinci pada persidangan yang memasuki hari keempat.–AlHijrah Online

Leave a Reply